HejEmma.blogg.se

2013-03-15
07:19:00

Tabu?
Det här med att "Må dåligt" är inte så populärt att gå runt att säga nu för tiden. Att vara psykiskt sjuk är ett no no att säga, men att exempelvis säga "jag har gått in i väggen" är helt okej, trots att det också är en "psykisk sjukdom". Vad beror det på? För 10/20år sedan så gick varannan person runt och sa att "jag hade gått in i väggen". Sitter det fortfarande kvar nu kanske? Är det alltså socialt acceptabelt för människor att säga så fortfarande bara för att det var så tidigare? 
 
Varför är det så i våran samhälle? Varför kan men inte med handen på hjärtat säga "Jag är bipolär, Jag är manodepressiv, jag vill inte leva längre". Detta är bara ett fåtal exempel på saker som är ett totalt förbud att säga.
Men hallå - Om man inte säger hur man mår, hur ska då vänner, bekanta, familj veta vad du går igenom? Dom kommer bara tro att du är otrevlig, vill inte umgås, ja whatever! 
 
Att vara psykiskt sjuk är ett sådant stort tabu, trots att det är otroligt många som har en psykisk sjukdom! 
Om man inte får hjälp med att må bättra, går till en terapeut, psykolog, får ljusterapi så kommer man inte må bättre, ifall det är tillräckligt svårt så kan man ju få medicin mot detta. Man kan inte "vänta ut", (Ja alltså det går ju att vänta ut, men det kommer att ta längre tid!) 
Det finns otroligt många hjälpstationer i dagens samhälle förvånadsvärt många faktiskt, vilket är super bra! Hjälpa personer som behöver hjälp att få rätsida på sitt liv, det kanske är ekonomin som inte funkar som det ska, kanske vänner, familj, eller kanske en sjukdom som har gjort att man har vridit sig 180grader. 
 
Sen är det detta med att be om hjälp också, det är ett tecken på svaghet - Att man inte klarar av sitt liv själv. Så har många personer sagt som jag har pratat med, att be om hjälp kan man inte säga heller tydligen. Får då är man "svag" jaha? Så man ska alltså gå runt och må dåligt för att man är svag som be om hjälp? 
 
Jag tycker att det verkar vara ett stort tabu att må dåligt, men hur känner ni att det är? 
 
 
 
"Sju av tio personer som lider av psykisk ohälsa döljer detta för sin omgivning. Det visar en ny studie som genomförts på uppdrag av regeringen för att öka kunskapen om och minska negativa attityder till personer med psykisk ohälsa.
 
I studien har 156 personer intervjuats. Alla har de haft kontakt med den psykiatriska öppenvården under de senaste två åren. Resultatet visar att många upplever att de på grund av sin psykiska ohälsa, som exempelvis depression, upplevt att de diskriminerats på många sätt, både i arbets- och privatlivet .Till exempel upplevde runt hälften av alla intervjuade att de blivit orättvist behandlade av sin familj. Lika stor andel hade också upplevt att de behandlats orättvist av personalen inom psykiatrin." - Ludvig Lindström 9 oktober, 2011

Kommentar:
#1: Vanja

Du är en mycket klok kvinna, kvinna!

2013-03-16 @ 11:04:06
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: